Gewrichtsslijtage of artrose zorgt vaak voor pijnlijke, stijve en minder soepele gewrichten. Deze klachten zijn vaak het hevigst na een poos te hebben gezeten of gelegen. Om verdere slijtage tegen te gaan en de pijn te verminderen is het belangrijk om in beweging te blijven. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u daarbij begeleiden met gerichte oefeningen en trainingen. Samen met de fysiotherapeut stelt u doelen op, uiteraard afgestemd op uw persoonlijke situatie en eventuele grenzen of beperkingen.
Heeft u hier last van aan uw heup of knie? Dan worden de eerste twaalf behandelingen fysiotherapie en/of oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Dit wordt wel verrekend met uw eigen risico. Wilt u pijnklachten en verdere slijtage verminderen? Maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Oorzaak van artrose 

Ouderdom wordt vaak aangewezen als de oorzaak van artrose. Het klopt inderdaad dat de kans op artrose toeneemt, naarmate je ouder wordt. Maar gewrichtsslijtage kan ook onderdeel zijn van een reumatische aandoening, waardoor je er op jonge leeftijd mee te maken kunt krijgen. Een erfelijke aanleg speelt dan vaak een rol. 

Je hebt een grotere kans op artrose bij:

  • Langdurige (over)belasting van je gewrichten, bijvoorbeeld door overgewicht.
  • Zwaar lichamelijk werk.
  • Veel en zwaar sporten.
  • Andere ziekten van je gewrichten, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.
  • Heupdysplasie.
  • Overgewicht.
  • Botbreuken of sportblessures.

Artrose kan worden gezien als een normaal proces bij het ouder worden. Op middelbare leeftijd heeft 80% van de Nederlandse bevolking in één of meerdere gewrichten aantoonbare artrose. Maar waarom de ene persoon meer last heeft dan de andere is nog steeds onduidelijk.

Tips & adviezen

Bewegen

"Mensen die denken dat ze geen tijd hebben voor lichaamsbeweging, zullen vroeger of later tijd vrij moeten maken om ziek te zijn"