Wat is chronische pijn?

Pijn is (vaak) een signaal in uw lichaam dat ontstaat doordat er een beschadiging optreedt. Dit noemen we ‘acute’ pijn. Maar er hoeft niet altijd sprake te zijn van een beschadiging om pijn te hebben. 

Het kan zo zijn dat er schade aan uw lichaam is geweest en dat deze schade is hersteld, maar dat er nog een tijd pijn blijft bestaan. Of er is geen daadwerkelijke schade, maar toch heeft u pijn. In al deze gevallen spreken we van ‘chronische pijn’. Dit onderscheid is belangrijk, aangezien uw lichaam in het geval van chronische pijn op een andere manier reageert. 

Maar liefst negentien procent van de volwassen Nederlanders heeft chronische pijnklachten. In de provincie Friesland zijn dit meer dan honderdduizend mensen.

Hoe gaan wij te werk?

Om u verder te helpen is het belangrijk om de klachten goed in kaart te brengen door middel van een uitgebreide intake. Aan de hand van het invullen van vragenlijsten en lichamelijk onderzoek beoordelen we uw klachten. Na afloop van het onderzoek maakt de fysiotherapeut samen met u een voorstel voor behandeling of eventueel nader onderzoek. Afhankelijk van uw hulpvraag worden samen met u de doelen van de behandeling bepaald en een therapieplan opgesteld. Aangezien iedereen chronische pijn en de gevolgen ervan anders beleeft, maken we een behandeling op maat. Ook de behandelduur wisselt per persoon. Tijdens de behandeling kijken we wat chronische pijn en de gevolgen daarvan voor u betekenen en op welke manier u hiermee anders kunt omgaan. Het uiteindelijke doel is dat u zelf invloed leert uitoefenen op de pijn, beter kunt functioneren en een betere kwaliteit van leven ervaart. Bij sommige mensen kan door anders met de pijn om te gaan, pijn vermindering bereikt worden. 

De behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan: 

  1. Inzicht krijgen in het ontstaan van de pijn..
  2. Leren omgaan met de pijn. 
  3. Evenwicht belasting-belastbaarheid. 
  4. Toepassen van ontspanningsvaardigheden.
  5. Verhogen van de algehele belastbaarheid.

Zij helpen u verder

Anneke van Dalfsen

Anneke van Dalfsen

Psychosomatisch fysiotherapeut Msc gespecialiseerd in chronische pijn behandeling.

BIG registratie: 39062033304