Algemeen

Lage rugpijn wordt verdeeld in specifieke lage rugpijn en aspecifieke lage rugpijn. Aspecifieke lage rugpijn komt in 90% van de gevallen voor. De symptomen, ontstaanswijze en locatie van de klachten kunnen per patiënt sterk verschillen. Bij deze klachten is er geen duidelijke structuur aan te tonen. 

Wanneer we wel een structuur aan kunnen wijzen die de rugpijn veroorzaakt, spreken we van specifieke lage rugpijn. Soms is er dan sprake van een ernstig probleem, een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld een hernia. 

In de meeste gevallen verbeteren de klachten binnen drie weken, mocht dit niet gebeuren dan is een bezoek aan een fysio- of manueel therapeut verstandig. U hoeft hiervoor niet eerst naar de huisarts. Samen kunnen we dan beoordelen of een uitgebreider onderzoek en behandeling noodzakelijk is of dat adviezen en thuisoefeningen voldoende zijn.
Fysio- en manueel therapie wordt grotendeels vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Rugtriatlon programma

Wanneer u last heeft van uw onderrug, spreken we van lage rugpijn. Meestal verdwijnen deze pijnklachten vanzelf, maar soms blijft het langdurig (maanden) of komen de klachten steeds terug. Uit onderzoek blijkt dat lage rugklachten minder snel terugkomen wanneer u dagelijks oefeningen doet en goede voorlichting krijgt over uw houding en beweeggedrag. Hiervoor hebben we samen met Fys’Optima het Rugtriatlon programma ontwikkeld. Met Rugtriatlon werkt u onder begeleiding van een fysiotherapeut aan uw herstel en leert u hoe u uw klachten onder controle kunt krijgen én houden. Het programma biedt u een behandeling op maat, die helemaal is afgestemd op uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Het programma wordt deels vergoedt vanuit de aanvullende verzekering.

Zij helpen u verder

Nico Kalkdijk

Nico Kalkdijk

Manueel Therapeut / gespecialiseerd in arbeidsgerelateerde klachten en Dry Needling.

BIG registratie: 89034067104
Martijn Kemker

Martijn Kemker

Fysiotherapeut / gespecialiseerd in Claudicatio Intermittens, COPD en Covid-19 revalidatie.

BIG registratie: 19915354304
Jolanda van der Laan

Jolanda van der Laan

Fysiotherapeut / gespecialiseerd in Claudicatio, Reuma, Artrose.

BIG registratie: 59036680304
Arjan Wessels

Arjan Wessels

Geriatriefysiotherapeut Msc

BIG registratie: 49916902804
Anneke van Dalfsen

Anneke van Dalfsen

Psychosomatisch fysiotherapeut Msc gespecialiseerd in chronische pijn behandeling.

BIG registratie: 39062033304

Tips & adviezen

Bewegen

"Mensen die denken dat ze geen tijd hebben voor lichaamsbeweging, zullen vroeger of later tijd vrij moeten maken om ziek te zijn"