Bel
menu
Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is gericht op mannen, vrouwen en kinderen met problemen in de lage rug, buik, bekken en bekkenbodem. Denk hierbij aan klachten zoals; incontinentie, bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap, pijn bij het vrijen, verzakkingsklachten.

Onze specialisten maken deel uit van het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum. Hierdoor hebben wij naast onze multidisciplinaire werkwijze een nauwe samenwerking met specialisten, verloskundigen en kinderartsen. 

Ga naar Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum

Wat doet de bekkenbodem

 

De bekkenbodemspieren sluiten het benige deel van het bekken af met daarin de openingen voor de plasbuis, de anus en de vagina en hebben als functie:

  • Steun geven aan de buikorganen zoals blaas, baarmoeder, endeldarm en vagina.
  • Opvangen van de buikdruk bij bijvoorbeeld hoesten, lachen, sporten en verandering van houding.
  • Bijdrage leveren aan de stabiliteit in het bekken en de lage rug.
  • Openen en sluiten van de plasbuis en anus.

Een klacht of functiestoornis in het bekken kan leiden tot bekkenbodemklachten en omgekeerd. Een goede samenwerking tussen buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren is noodzakelijk voor een goede houding en beweging. Een bekkenfysiotherapeut helpt je de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken en voelen. Wij helpen je de bekkenbodemspieren en de omliggende spieren bewust te gebruiken en te voelen. Bij Fitaal leren we je de juiste houdingen en manier van bewegen om klachten te verhelpen of voorkomen. 

Behandeling

 

Voordat een bekkenfysiotherapeut kan overgaan tot het behandelen van de klacht wordt een uitgebreid onderzoek gedaan. Dit onderzoek bestaat uit drie delen.

  • Een vraaggesprek om de klachten te inventariseren

Tijdens het vraaggesprek worden er vragen gesteld over je klacht(en) en het ontstaan ervan. Er worden vragenlijsten ingevuld zodat er een goed beeld van de huidige situatie ontstaat.

  • Een lichamelijk onderzoek van de lage rug en het bekken

Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de bekkenfysiotherapeut naar de houding. De bekkenfysiotherapeut kijkt daarbij naar het bewegen van de ruggengraat en het bekken, naar hoe je ademt, hoe de kracht, lengte en sturing van diverse spieren rondom het bekken is. Wanneer in dit gebied stabiliteitsproblemen zijn kunnen de bekkenbodemspieren dit opvangen en kan er overactiviteit ontstaan. Overactiviteit kan stressincontinentie, pijn, obstipatie en aandrang problematiek veroorzaken.

  • Een inwendig onderzoek

De bekkenbodemspieren liggen verstopt in het bekken en zijn van buitenaf niet te zien of te beoordelen. Om het functioneren van de bekkenbodem te kunnen beoordelen is er een inwendig onderzoek nodig. Net als huisartsen en specialisten zijn geregistreerde bekkenfysiotherapeuten hiervoor opgeleid. Mocht er bezwaar zijn tegen dit onderzoek dan kan je dit aangeven. De bekkenbodemfunctie is ook te beoordelen door een hand op de buik en een hand tegen de onderbroek te leggen of door een perineale echo te maken. Echter is een inwendig onderzoek nauwkeuriger.

Vergoeding & Verwijzing

 

Bekkenfysiotherapie wordt gezien als reguliere fysiotherapie. Afhankelijk van jouw aanvullende verzekeringspakket kun je de behandelingen vergoed krijgen.
Urine-incontinentie wordt maximaal 9 keer vanuit de basisverzekering vergoed, hiervoor dienen wij wel een verwijzing te ontvangen, tevens gaat dit ten koste van het eigen risico. Raadpleeg je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.