Manuele therapie bij Kalkdijk fysio en manuele therapie is al jaren een vaste behandelmethode. Op dit moment is Nico Kalkdijk werkzaam als manueel therapeut.

Bent u bekend met de volgende klachten dan is manuele therapie misschien iets voor u:

 • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
 • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
 • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
 • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
 • heupklachten;
 • complexe diagnostiek.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut is werkzaam in het musculoskeletale domein en onderscheidt zich als Master in de Manuele Therapie doordat hij/zij:

 • Uitgebreide en specifieke kennis heeft van de werking en de ziekteleer van de wervelkolom, gewrichten en ledematen;
 • Complexe manuele vaardigheden kan toepassen voor het behandelen van stoornissen van gewrichten van de wervelkolom en de extremiteiten. In de volksmond beter bekend als
  het ‘kraken’ (manipuleren) van gewrichten en de wervelkolom.
 • De manueel therapeut heeft een hoogontwikkeld niveau op het gebied van klinisch redeneren voor het analyseren van complexe gezondheidsproblemen. Hij heeft uitgebreide kennis over wat de invloed is van verschillende aandoeningen en ziektebeelden op het functioneren van gewrichten en de wervelkolom. De manueel therapeut beargumenteert zijn behandelingen altijd met het best beschikbare wetenschappelijk bewijs.

De manueel therapeut heeft een brede kijk op het functioneren van cliënten. Naast anatomische eigenschappen en functies houdt hij/zij ook rekening met andere factoren die de activiteiten en participatie van cliënten beperken.

Wat doet de manueel therapeut?

De manueel therapeut is de bewegingsconsulent bij uitstek voor gezondheidsproblemen in relatie tot functiestoornissen van de wervelkolom en de extremiteiten en de beperkingen in het dagelijkse leven die hiervan het gevolg kunnen zijn. De manueel therapeut vertaalt klachten van cliënten in stoornissen in de gewrichten, spieren en zenuwen van het bewegingsapparaat en gerelateerde beperkingen in activiteiten. Hij analyseert en interpreteert deze bevindingen in samenhang met persoonlijke en externe factoren. Hij stelt aan de hand van een gezondheidsprofiel behandel- en evaluatieplannen op. Bij dit alles bezit hij specifieke manuele vaardigheden om stoornissen in de functies van gewrichten te diagnosticeren en te behandelen.

Voor wie is manuele therapie?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Ook wordt de manueel therapeut bij Kalkdijk fysio en manuele therapie ingezet bij complexe klachten. Waar de huisarts of collega fysiotherapeut soms net niet de vinger op de zere plek kan leggen, biedt de manueel therapeut met zijn specialisatie uitkomst in het stellen van een diagnose. Ook werken wij intensief samen met het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum.
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Wilt u een afspraak bij een manueel therapeut?

Wij zijn dagelijks van 08.00 – 17.30 uur telefonisch bereikbaar om een afspraak voor u in te plannen.

Zij helpen u verder

Nico Kalkdijk

Nico Kalkdijk

Manueel Therapeut / gespecialiseerd in arbeidsgerelateerde klachten en Dry Needling.

BIG registratie: 89034067104